Roman Aleksander Grzybowski, urodzony 18 lutego 1941 roku w Puławach, był znaczącą postacią w dziedzinie technologii żywności oraz żywienia. Jego wkład w nauki rolnicze przyniósł wiele korzyści, zarówno dla branży, jak i dla społeczeństwa.
Profesor Grzybowski był nie tylko uznawanym ekspertem, ale również autorytetem, który swoją wiedzą i doświadczeniem inspirował wielu młodych adeptów nauki. Przez cały okres swojego życia, angażował się aktywnie w badania i rozwój technologii związanych z produkcją żywności, co przyczyniło się do poprawy jakości żywienia w Polsce.
Przykro nam, że zmarł 9 lipca 2022 roku, chociaż jego osiągnięcia pozostaną w pamięci jako ważny element historii polskiej nauki w obszarze żywności i żywienia.
Życiorys
Roman Grzybowski, po ukończeniu studiów w 1964 roku na Wydziale Technologii Rolno-Spożywczej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, rozpoczął swoją karierę akademicką. Zatrudnił się w macierzystej uczelni, w Katedrze Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, która później zmieniła nazwę na Katedrę Technologii Żywności.
W 1973 roku obronił pracę doktorską, a w 1984 uzyskał stopień doktora habilitowanego. Na przełomie 1996 roku otrzymał tytuł profesora nauk rolniczych, co stanowiło kolejny ważny krok w jego karierze naukowej.
Od lutego 1992 do lipca 2012 roku pełnił funkcję dyrektora Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. Ponadto, w latach 1997–2000 był zastępcą prezesa Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Jego działalność zawodowa obejmowała również członkostwo w Komitecie Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk.
W uznaniu jego osiągnięć naukowych i społecznych, Roman Grzybowski został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi. Otrzymał także Krzyż Kawalerski w 2000 roku oraz Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski w 2012 roku.
Po jego śmierci, został pochowany na cmentarzu Bródnowskim w Warszawie, w kwaterze 50B-6-19.
Przypisy
- a b c Roman Grzybowski [online], nekrologi.wyborcza.pl [dostęp 19.07.2022 r.]
- a b c d e f g Prof. dr hab. Roman Aleksander Grzybowski, [w:] baza „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI PIB) [dostęp 19.07.2022 r.]
- M.P. z 2012 r. poz. 832.
- M.P. z 2000 r. nr 37, poz. 736.
- a b c d e f Who is who w Polsce. Encyklopedia biograficzna z życiorysami znanych Polek i Polaków, Hübners blaues Who is Who, Zug 2007 (dodatek CD).
- Sto lat. 1911–2011. Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego prekursora Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (IBPRS) w Warszawie, s. 27.
Pozostali ludzie w kategorii "Nauka i edukacja":
Stanisław Dobrowolski (nauczyciel) | Jan Amborski | Paweł Czarnecki | Witold Sienkiewicz (historyk) | Joanna Goszczyńska | Krystyna Warakomska | Zygmunt Pietruszczyński | Wanda Szemplińska-Stupnicka | Grzegorz Woźniakowski | Bronisława Szlakiewiczówna | Józef Wierusz-Kowalski | Kazimierz Wierzchowski | Andrzej Krupiński | Boris Arbuzow | Michał Kowal | Jan Tomaszewski (geolog) | Zygmunt Wilczek | Beata Szymańska | Jolanta Kotlińska | Halina TaborskaOceń: Roman Grzybowski